Gönderen: 2007-24-Temmuz Saat 15:58 | Kayıtlı IP
|
|
|
Ritim çalismalarina geçmeden önce vurus konusunu çok iyi anlamaliyiz. Genelde bu konu su sekilde açiklanir. Sabit bir hizda yürüyen bir asker düsünelim ve komutan ona hep su sekilde bagirmakta. (SOL SOL SOL_SAG SOL). Bizde kendimizi o kumutanin yerine koyalim ve ayni sözleri tekrarlarken sag elimizi öne dogru uzatip her sol degisimizde asagi ve yukari dogru hareket ettirelim. Hadi komik gelsede bunu yapin. Hep birlikte ellerimizide bu ritmik komutla birlikte hareket ettirerek söylüyoruz: (sol sol sol-sag sol). Burada her sol dedigimizde ve ayni anda elimizi asagi dogru hareket ettirip yukari kaldirdigimizda geçen süre BIR vurustur. 'Sol- sag' derken ise orada özel bir durum var. Elimizi asagi hareketinde sol , asagidan yukari çikma aninda 'sag' diyerek yukari hareketini tamamliyoruz. Iste burada geçen süre ise iki tane yarim vurustur. Asagidaki sekli inceleyelim:
ILK RITIM ÇALISMAMIZ
Gitarimizla La minör (Am) akorunu basiyoruz.
Eger akustik gitarimiz varsa pena ile (pena : saz çalanlar mizrap diyorlar), klasik gitar çaliyorsak bas parmagimizi ve isaret parmagimizi birlestirerek vuruslara geçiyoruz. Unatmyalimki klasik gitar kesinlikle pena ile çalinmaz. Ve dört kere yukaridan asagi dogru vurusumuzu yapiyoruz. Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta her vurus esit aralikta zamanda olmali. Yani yukaridaki örnegimizi hatirlarsak askerimiz tam dört kere sol ayagini yere vuruyor.
Am , G, F, E akorlarina basarak her bir akor için dört kere bir vurus çaldik. Simdi hiç kesintisiz ve esit araliklarla bu dört akor arasinda ayni vurusumuzu çaliyoruz. Yani toplam onalti tane bir vurus.
Yukaridaki ritim çalismamizi sürekli çalmamiz gerekiyor. Özellikle yeni baslayanlar. Ama bir müddet sonra sikici hale gelebilir. Biraz eglence katalim ve ilk çalismamizla ALPAY'DAN FABRIKA KIZI isimli o unutulmaz parçayi çalalim. Unutmayalim her akor için dört tane , toplam onalti tane esit aralikta bir vurus çaliyoruz. Nasil çalacaginizi asagidaki tablo ile açikliyorum:
RITIM DERSLERI (BÖLÜM II)
Bölüm I'de vurusun ne oldugunu ögrendik, ilk ritim çalismamizi çaldik ve konuya basladik. Her yeni bölümde ritim konusunda hep birlikte ilerleyecegiz. Yeni bir ritimle Konumuza basliyoruz. Bu ritim çalismamiza baslarken vuruslarimizi nasil yapacagimizi anlamak için öncelikle asagidaki sekli inceleyelim
Seklimizde sekiz tane vurus var. Ilk vurus üstteki bas teller, ikinci vurus ise alttaki tiz tellere yapildigini görüyoruz. Ayrica her bir vurus Yarim vurus degerinde. Ilk ritim çalismamizda asker örnegini hatirlayin. Askerimizin her sol adimi atisi bir vurusu ifade ediyordu. Bu çalismada ise yarim vurus yani askerimizin her adiminda biz vurusumuzu yapiyoruz. (sol-sag-sol-sag...) Simdi akorlarimizi basarak vuruslarimizi yapalim. Bu çalismada 'Am, G, ve Dm' akorlarini kullanacagiz. Akorlarla ilgili resimli açiklamalari 'gitar okulu bölümünde " en çok kullanilan akorlarin resimli anlatimi" linkine tiklatarak ulasabilirsiniz
Bu akoruzumuzu bastiktan sonrada bu konuda verilen vuruslarimizi çaliyoruz. Simdi ise bu üç akoru kullanarak her bir akor için sekiz'er tane yarim vurus çaliyoruz. Sürekli çalismalisiniz ki akor geçislerinde hem temiz ses elde etmeli hemde kesintisiz çalabilmelisiniz. Sürekli bu akorlar arasinda ritmimizi çalarak geçis yapmak bir müddet sonra sikici olacagini düsündügüm için bu bölümde çok sevdigim bir parça olan 'gönülçelen ,Teoman' ile çalismamiza devam ediyoruz. Bu parçayi çalarken kullanacagimiz akorlar 'Dm G ve Am', yani biraz önce çalismasini yaptigimiz akorlar.
Parçamizin ilk kitasini tabloda vuruslariyla birlikte nasil çalinacagini gösterdim. Parçanin tüm söz ve akorlarina 'Türkçe sarki akorlari bölümümüzden ulasabilirsiniz. Diger bölümleride siz çikarmaya çalisin. Parçanin tamamini ayni tarzda çalabilirsiniz.
RITIM DERSLERI ( Bölüm III )
Artik Akor Basarak Ritmimizi Çalabiliriz Ilk olarak basacagimiz akor "Em:Mi Minör
Ritim çalismamizdaki vuruslara dikkat ederek dört tane bir vurus çaliyoruz. ( Unutmayin her bir vurus süresi içinde bir yarim iki çeyrek vurus çaliyoruz. 'üst-üst-alt' )
Siradaki akorumuz "Am: La Minör"
Bu dört akor arasinda yukaridaki vuruslari kullanarak kesintisiz temiz sea alana kadar ritmimizi çalisin. Bu sürekli çalismanin sikici olmamasi için daha önceki bölümlerde oldugu gibi bu akorlari ve bu dersimizde ögrendigimiz ritmi kullanarak parça çalismasi yapacagiz.
Bu Dersimizdeki Ritmi Kullanarak Parça Çalismasi Rahmetli Baris Manço' nun unutulmaz parçasi 'Daglar Daglar' isimli parçayi ögrendigimiz ritimle çalalim. Daha önceki derslerimizdede oldugu gibi parçayi vuruslarimizida gösteren bir tablo ile nasil çalacagimizi gösteriyorum.
...
Düzenleyen pardus 2008-15-Haziran Saat 16:50
__________________ ekmek sarap sen ve ben
|